3e robot voor AZ Klina

AZ Klina in Brasschaat heeft een nieuwe robot voor neurochirurgie. Een genavigeerde robotarm assisteert de neurochirurgen bij het plaatsen van schroeven in de rug. Met de robot kunnen artsen de operatie vooraf nauwkeurig plannen, wat hen toelaat nog accurater te werken. De operatie is ook minder invasief, waardoor een patiënt sneller herstelt. AZ Klina is het eerste ziekenhuis in de regio Antwerpen stad en Noord Antwerpen dat de Excelsius GPS robot gebruikt. In heel België zijn er nu 3 robots van dit type actief. AZ Klina heeft de ambitie om op termijn een trainingscentrum te worden voor robotchirurgie.

AZ Klina investeert volop in robottechnologie. De nieuwste aanwinst in het ziekenhuis is de Excelsius GPS, een robot voor neurochirurgie.
Dr. Koen Goedseels: “Wij vinden het belangrijk om mee pionier te zijn in de innovatie van spinale chirurgie en het ontwikkelen van nieuwe technieken. Het grote voordeel van deze robot is dat hij ons toelaat om nog voor de operatie begint een perfecte planning op te maken van hoe en waar we schroeven in de rug aanbrengen en hoe daarmee de buiging van de ruggengraat hersteld wordt.”

Dr. Lars de Jong: “Een paar jaar geleden nog beslisten we tijdens de operatie alleen met behulp van röntgenstralen waar een schroef in de wervel kwam. Met de komst van een navigatiesysteem konden we tijdens de operatie de positionering van de schroef aftoetsen voor we die plaatsten. Nu, met de robot, combineren we navigatie met robottechnologie. We beslissen vooraf al waar de schroeven moeten komen. De robot is een stereotactische arm die ons toelaat om exact op de plaats te werken waar we moeten zijn.”µ

Dr. Robert Hes: “Als je meerdere schroeven op een rij moet zetten en die met elkaar moet verbinden door middel van een staaf, is een perfecte planning vooraf uiteraard een meerwaarde. De robottechnologie garandeert dat we stap voor stap volledig juist zitten. Daarnaast krijgen wij ook voortdurend feedback tijdens de operatie. Als we bijvoorbeeld te veel druk op een schroef zetten, dan geeft de robot dat aan. Zo weten wij of de ingreep verloopt zoals gepland.”

Voordelen voor de patiënt
Meer nauwkeurigheid is mooi meegenomen, maar is volgens de neurochirurgen niet de enige troef. Neurochirurgie verloopt sowieso al extreem precies. Maar opereren met deze robot is ook minder invasief voor de patiënt.

Dr. Koen Goedseels: “We kunnen kleinere insneden maken en er is minder weefselschade. Daardoor verliest een patiënt minder bloed en herstelt hij of zij sneller. Dat kan zelfs de gemiddelde hospitalisatietijd doen verminderen.”

Voor complexere ingrepen
De robot zal niet voor elke rugoperatie in AZ Klina worden ingezet.
Dr. Robert Hes: “Het heeft geen nut om de robot voor alle patiënten in te zetten. De meerwaarde ligt vooral in de complexere operaties, waarbij de planning vooraf erg belangrijk is. Als wervels bijvoorbeeld gedraaid zijn door slijtage, dan kan je met deze robot een quasi perfecte planning vooraf maken, waardoor je tijdens de operatie alles optimaal aaneen kan zetten, met waarschijnlijk minder kans op loslating en complicaties.”

Momenteel wordt de robot enkel ingezet voor operaties aan de onderrug.
Dr. Lars de Jong: “Voorlopig gebruiken we de robot enkel om osteosynthesemateriaal (schroeven, plaatjes, …) in de onderrug te plaatsen bij bijvoorbeeld slijtage of breuken in de rug. We zouden er in de toekomst ook materiaal mee kunnen plaatsen in de nek of andere delen van de wervelkolom, en de robot zelfs inzetten voor hersenchirurgie.”

Daarnaast zijn er ook nog plannen voor opleiding met de robot.
Dr. Hes: “We hebben de ambitie om op termijn een trainingscentrum te worden voor opleidingen in robotchirurgie, waarbij chirurgen uit andere binnen- en buitenlandse ziekenhuizen in AZ Klina met de robot zouden kunnen komen trainen.”

Op de foto v.l.n.r.: dr. Lars de Jong, dr. Koen Goedseels, dr. Robert Hes


 

Comments are closed.