Brasschaat heeft iets met Sint-Hubertus. Dat wordt ieder jaar duidelijk rond deze periode van het jaar. Iedere eerste zondag na 3 november trekken we met z’n allen naar de Hemelweide in het gemeentepark om er al dan niet vergezeld van een dier de wijding mee te maken. Die dierenwijding wordt steevast opgeluisterd door de klanken van de Koninklijke Jachthoornkring “Jagermeesters van Sint-Hubertus”. De kring is een van de oudste van de Benelux. De Franse jachthoorn werd trouwens in het jaar 2019 door toenmalig cultuurminister Sven Gatz aan de Vlaamse Inventaris van immaterieel cultureel erfgoed toegevoegd. Voor de Brasschaatse schallers moeten we teruggaan tot in het jaar 1952. Toen stichtte Tom de With de jachthoornkring in Brasschaat. In 1985 nam Toms zoon, Frank de With de leiding over. De muzikale leiding lag in handen van Werner De Beenhouwer.
Sint-Hubertus zelf was volgens de traditie bisschop in Maastricht en Luik. Hij zou geleefd hebben van 655 tot 727. Op een bepaald ogenblik genas hij een man van hondsdolheid en daarom wordt hij steevast aangeroepen tegen deze ziekte. In de loop der jaren ontstond ook het hubertusbrood dat tijdens zijn naamdag op 3 november wordt gezegend. Deze traditie wordt in Brasschaat ook verdergezet.
Op zondag 6 november is het dus weer zo ver. Om 11.15u vindt de Sint-Hubertusmisviering plaats in de Sint-Antoniuskerk. Rond diezelfde tijd houdt een hondenclub op de weide een demonstratie. De zegening van de dieren begint om 12.30u. En het begrip dieren mag je zeer ruim interpreteren. Het gaat over honden, paarden, pony’s, valken en zelfs verschillende soorten knaagdieren. Wie van al die beestjes honger heeft gekregen, kan vanaf 13.30u mee bieden voor het geofferde wild. Tegelijkertijd gaat de jenever, erwtensoep en cava vlotjes over de toog. De jachthoorns begeleiden het evenement op de achtergrond. Dirk de With werd in het jaar 2017 nog Benelux-kampioen in het jachthoornblazen.
Comments are closed.