Binnenkort deelfietsen in Brasschaat

Om de verkeersellende te beperken, wil de overheid 50% van de automobilisten verleiden om hun wagen te laten staan en de fiets, de trein, de bus of de tram te nemen. Automobilisten met bestemming Antwerpen staan vaak al aan te schuiven vanaf Brecht. We merken dat Brasschaat steeds meer gebruikt wordt als derde spitsstrook. De fiets wordt een steeds belangrijker vervoermiddel in onze regio. Het is een vlot en duurzaam alternatief voor de auto. Daarnaast is de fiets ook een handige oplossing voor de invulling van de ‘first and last mile’ van een verplaatsing. De Vlaming gebruikt voor die verplaatsingen zijn eigen fiets, maar doet evengoed een beroep op fietsdeelsystemen. Vlaanderen telt momenteel twee deelfietssystemen.

Blue Bike is een ‘back-to-one’-fietsdeelsysteem dat zich vooral als natransport van de trein positioneert. De blauwe fietsen zijn te vinden bij meer dan 50 stations en zijn goed voor meer dan 16.000 abonnees en 180.000 ritten.

Daarnaast heeft de stad Antwerpen haar eigen fietsdeelsysteem. Velo Antwerpen is een fijnmazig ‘back-to-many’-fietsdeelsysteem met meer dan 3000 deelfietsen op 262 locaties in Antwerpen Stad en de meeste districten. Velo wordt vooral gebruikt voor snelle verplaatsingen in de stad.

Sinds kort is er ook een hybride ‘back-to-many’-systeem. De deelfietsen van Mobit hebben geen vaste standplaats meer. Het systeem maakt gebruik van slimme sloten die een ingebouwde gps hebben. Het feit dat er geen vaste standplaatsen en geen sleutelautomaten meer nodig zijn, maakt dergelijke systemen ook voor kleinere steden en gemeenten haalbaar. In Brasschaat start men binnenkort met zo’n hybride systeem. Voorwaarde voor het succes van de deelfietssystemen is een goed uitgebouwd kernnet van openbaar vervoer.


Comments are closed.