Çois Geysen stelt scabreuze figuurtjes aan kerken en kathedralen te boek

Vorige week hadden we het hier over Theo Reynaerts, een onbekend, maar markant kunstenaar uit Mariaburg. Zijn tentoonstelling in het Ravenhof loopt van 9 tot 13 oktober en niet van 3 tot 10 oktober zoals werd gemeld.

Wellicht kennen jullie ook Çois Geysen niet. Çois is zoals hij zichzelf noemt een autodidact die zich verdiepte in onder meer archeologie, theologie en geschiedenis. De Brasschatenaar raakte meer en meer gefascineerd door de Germaanse, de Keltische en de christelijke cultuur. Zo reisde hij doorheen Europa om kerken en kathedralen te bezoeken. Hij kwam tot de merkwaardige vaststelling dat er zeer veel scabreuze figuurtjes aan die kerken en kathedralen hangen.

“Velen zijn ronduit erotisch, je ziet dieren met stevige erecties, vrouwen in allerlei onfatsoenlijke houdingen, copulerende koppels en zo meer. En wij maar denken dat de mens in de middeleeuwen preuts was, niet dus. Die steenkappers moeten toen een ongebreidelde fantasie gehad hebben”, zegt Çois Geysen.

De Brasschatenaar zette 374 van die figuurtjes op foto en verzamelde ze in een boek met als titel: “Monsters, exhibitionisten en andere bizarre wezens in kerken en kathedralen”. In zijn boek gaat hij op zoek naar een verklaring voor al die geslachtsdelen en andere scabreuze uitbeeldingen.

“Mannen en vrouwen die zich in een obscene positie bevinden, kunnen een waarschuwing zijn tegen de zonde. Maar het is ook best mogelijk dat het een aansprong was om zich voor te planten. Het is opvallend hoeveel geslachtsdelen er te zien zijn bij die figuren. Een ander woord voor geslachtsdeel is testikel, in het Latijn betekent testiculi “kleine getuigen”. Het leggen van de hand op de geslachtsdelen komt neer op het zweren bij de God van hemel en aarde. “To testify”, zegt men in het Engels.

Çois heeft in zijn boek al die rare figuren gerangschikt en in categorieën verdeeld. Het boek is te koop via www.openmind-coisgeysen.be en kost 34, 95 euro. Het telt 257 bladzijden.


Comments are closed.