Lantis lanceert De Pendelproeverij voor inwoners van gemeenten in Brasschaat

Op dinsdag 19 september, tijdens de Week van de Mobiliteit, streek De Pendelproeverij voor gemeenten voor het eerst neer in Brasschaat. Na de lancering van De Pendelproeverij voor werknemers, krijgen nu ook de inwoners van de gemeenten in de Vervoerregio Antwerpen de kans om gedurende vier weken gratis te proeven van een vloot van 150 (elektrische) fietsen en/of proefabonnementen voor openbaar vervoer en/of deelfietssystemen. Het doel is om inwoners te laten kennismaken met duurzame vervoersopties en zo de voordelen te ontdekken van een filevrij en stressvrij alternatief. Zo’n 200 inwoners zullen de komende vier weken hun auto inruilen voor een actiever en duurzamer pendeltraject naar het werk. Later dit jaar komen de inwoners van Wommelgem en Edegem aan de beurt. De Pendelproeverij is een initiatief van Lantis, de beheersmaatschappij die Antwerpse mobiliteitsprojecten zoals de Oosterweelverbinding realiseert.

Op het menu
Op het menu van De Pendelproeverij staan 75 elektrische fietsen, 50 speedpedelecs, 10 plooifietsen, 10 stadsfietsen, 5 elektrische bakfietsen”, legt Kasper De Mol van Lantis uit, “daarnaast zijn er tickets van De Lijn, Velo, DeWaterbus, Blue-bike, de e-bikes van Donkey Republic én de nieuwe P+R-gebouwen beschikbaar. Of neem de suggestie van de chef en maak de combinatie van fiets en proefabonnement. Om nog meer pendelaars met kinderen te bedienen, breiden we onze vloot volgend jaar uit met 10 elektrische longtails.”

Het principe is eenvoudig: gemeentebesturen melden zich aan, inwoners schrijven zich in en selecteren hun fiets en/of abonnement. Die worden vervolgens gratis geleverd op een van de drie vooraf bepaalde momenten en locaties in de gemeente. Na vier weken testen brengen inwoners het materiaal terug. Voor wie geen idee heeft of een rit met de bus, de elektrische fiets of een combinatie van tram en deelfiets de beste oplossing is, biedt De Pendelproeverij de ideale test

De Pendelproeverij is niet alleen een uitstekende manier om het gebruik van duurzame vervoersmiddelen te stimuleren, maar ook om de veiligheid op de weg te verbeteren”, voegt Kasper toe, “Tijdens de ophaalmomenten kunnen onze pendelproevers hun gekozen fiets uittesten op een verkeersvrij parcours van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). Gediplomeerde VSV-lesgevers geven er graag enkele tips en tricks mee zodat elke deelnemer veilig de weg op kan.

Brasschaat
De eerste Pendelproeverij voor inwoners ging van start in de gemeente Brasschaat. Kasper de Mol: “Het onderliggend wegennet staat hier vandaag al onder druk. Mensen nemen vaak uit gewoonte de wagen. Met De Pendelproeverij hopen we inwoners te overtuigen dat er alternatieven zijn om vlot op het werk te geraken.

De gemeente Brasschaat is niet aan haar proefstuk toe wat betreft maatregelen rond duurzame mobiliteit. Goele Fonteyn, schepen mobiliteit, licht toe: “We waren een van de eerste randgemeenten die een deelfiets- en elektrisch deelwagensysteem uitrolde. Bij de implementatie van de elektrische deelfietsen van Donkey Republic vorig jaar, investeerden we in 70 extra deelfietsenfietsen bovenop het basisnetwerk. De voorbije jaren werkten we ook hard aan de vernieuwing van fietspaden en inrichting van fietsstraten. De Pendelproeverij sluit dus mooi aan op onze ambitie om de verkeersleefbaarheid in onze gemeente te verbeteren. Samen met Lantis werken we aan de bewustwording van de Brasschaatse burger om te kiezen voor (e-)fiets, openbaar vervoer, deelmobiliteit of een combinatie ervan. Meer en meer mensen beseffen dat het ook anders kan, maar vaak is de drempel om over te stappen te hoog. Doordat onze inwoners een maand kosteloos een alternatief kunnen testen, geven we hen dat extra duwtje in de rug.

Volledig kosteloos
Zowel voor de gemeentebesturen als de deelnemers is het initiatief kosteloos, zonder aankoopverplichting achteraf. De Pendelproever moet enkel twee korte bevragingen invullen, één vlak na de testperiode en 6 maanden erna. Kasper de Mol: “Daarmee peilen we naar hun ervaring, evalueren we of mensen effectief overstappen naar alternatieve vervoersmiddelen of komen we te weten welke drempels we nog moeten wegwerken om daartoe te komen.”

Duwtje in de rug
Het initiatief kadert in een grotere ambitie. Tegen 2030 moet minstens 50% van alle verplaatsingen binnen de Antwerpse Vervoerregio via duurzame transportmodi gebeuren. Daarom zet Lantis niet alleen in op de realisatie van nieuwe infrastructuur, zoals fietspaden en park andrides, maar investeert het ook in elektrische deelfietsen en projecten die gedragsverandering stimuleren zoals De Pendelproeverij.

Dergelijk proefaanbod werd voor het eerst uitgerold in 2016 door de provincie West-Vlaanderen onder de naam Testkaravaan. Het concept kreeg navolging in andere provincies en de stad Antwerpen, maar enkel voor bedrijven. Na de Testkaravaan van de provincie West-Vlaanderen is de Pendelproeverij van Lantis het tweede testaanbod dat zich ook op particuliere inwoners van gemeenten richt.


Comments are closed.