Kabelgoottegels vormen veilige oplossing voor laadkabels op het voetpad

Met de opkomst van elektrische wagens wil ook de gemeente Brasschaat haar inwoners voorzien van een veilige oplossing voor laadkabels. Inwoners kunnen binnenkort een aanvraag indienen voor gloednieuwe kabelgoottegels. Door middel van kabelgoottegels faciliteren we het laden bij de burger die over een eigen laadinstallatie kan beschikken, maar helaas geen eigen parkeermogelijkheid heeft. Een kabelgoottegel verbergt een laadkabel zodat die nog nauwelijks opvalt in het straatbeeld. De kabel zit namelijk in de tegel en wordt afgedekt met een rubberstrip. Die zorgt voor weerstand waardoor de kabel niet snel loskomt. De kosten voor de plaatsing van kabelgoottegels bedragen 856 euro en worden jaarlijks geïndexeerd.

Toekenningsvoorwaarden voor kabelgoottegels
Wie een aanvraag wil indienen, zal eerst moeten nagaan of men voldoet aan volgende voorwaarden:

  1. Je beschikt niet over eigen parkeermogelijkheden of je bent niet in staat een conforme laadplaats in te richten op de eigen beschikbare parkeermogelijkheden.
  2. Je bent in het bezit van een 100% elektrische wagen.
  3. Enkel personenwagens (M1) en lichte vracht (N1) komen in aanmerking.
  4. Bij de plaatsing van de kabelgoottegels is er geen kruising met:a. een fietspad
    b. bermen waarop hoge beplanting voorzien is zoals hagen en bomen. Bermen met lage beplanting en gras komen hiervoor dus wel in aanmerking.
  5. Enkel haaks bij een voetpad met aansluitende parkeermogelijkheid.
  6. Je laadpunt staat op jouw eigen terrein met minstens een meter obstakelvrije doorgang voor het voetpad.
  7. Je beschikt over een afgekeurde aanvraag van het departement Mobiliteit en Openbare Werken voor de plaatsing van een publieke laadpaal of je beschikt over bewijs dat de aanvraag niet behandeld werd binnen 2 maanden na indiening.
  8. De plaatsing van kabelgoottegels geeft je geen recht op exclusiviteit van de parkeerplaats.
  9. Je moet de kabel uit de kabelgoottegel verwijderen als er geen sprake is van opladen of een aansluiting.
  10. Alle verantwoordelijkheden voor het onderhoud van de tegel zijn voor de aanvrager.
  11. De aanvraag is verenigbaar met de plaatselijk geldende parkeerregels.

Heb je interesse en voldoe je aan de toekenningsvoorwaarden? Vanaf 4 oktober kan je je aanvraag via www.brasschaat.be indienen.

“Brasschaat bereidt zich volop voor op een toekomst met elektrische wagens. Dat gaat gepaard met heel wat uitdagingen. Voor de onveilige en onwettelijke situatie die ontstaat bij het plaatsen van laadkabels over het voetpad, bieden we nu een duurzame, gebruiksvriendelijke oplossing met de kabelgoottegels”, stelt schepen voor Infrastructuur Goele Fonteyn.


Comments are closed.