Politie inzet rond “The Day Before Tomorrow 2024”

Op zaterdag 24 augustus 2024 vond in het gemeentepark van Brasschaat de 11de editie van het openluchtfestival The Day Before Tomorrow plaats. De regen en wind konden de festivalgangers niet weerhouden om er opnieuw een fantastisch event van te maken. Het festival bracht een massa volk op de been van binnen en buiten Brasschaat, met heel wat uitdagingen voor de lokale politie Brasschaat. Graag geven we u enkele cijfers mee.

Om de veiligheid op en rond het evenement te garanderen, samen met verschillende partners, werden maar liefst 140 politiemensen ingezet, verspreid over de hele dag. Naast 39 eigen medewerkers, werkten dit jaar medewerkers van 9 politiekorpsen uit de regio mee. Ook de federale politie bood bijstand, door onder meer hondenteams. Tenslotte kregen we ook hulp van een voltallige klas inspecteurs in opleiding van de politieschool Campus Vesta.

Om overlast en asociaal gedrag (zoals sluikstorten, wildplassen, …) te voorkomen, werd zoals elk jaar een glas- en alcoholperimeter ingesteld in de wijde omgeving rond het festivalterrein. Binnen deze perimeter werd er actief gecontroleerd door de politie en gemeenschapswachten. Er werden 10 processen-verbaal opgesteld voor overtreden van het alcohol- en glasverbod, 3 voor wildplassen. Ook het geluid werd de hele dag opgevolgd door een team van experten.

Prioritair was ook de controle op drugs: er werden 33 processen-verbaal opgesteld voor drugsbezit, 30 overtreders kregen hierbij onmiddellijk een minnelijke schikking tussen 150 en 300 euro voorgelegd. Daarnaast werden er 7 processen-verbaal opgesteld voor slagen en verwondingen.

Gezien het hoge aantal bezoekers brengt dit ook een groot aantal verplaatsingen met zich mee. Heel wat medewerkers werden ingezet om een vlotte doorstroming te garanderen, en er werd ook toezicht uitgevoerd op het parkeren en het gebruik van alcohol en drugs in het verkeer. Er werden in totaal 1517 bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol achter het stuur. Dit is een stuk meer dan vorig jaar. 25 bestuurders hadden te veel gedronken, wat leidde tot 8 onmiddellijke intrekkingen van het rijbewijs. Eén chauffeur testte ook positief op drugs, ook hier werd het rijbewijs ingetrokken voor 15 dagen. Verder zijn er 49 parkeerovertredingen vastgesteld.

Met deze inzet heeft ook de politie bijgedragen om het festival -en alles wat hierbij komt kijken- in goede banen te leiden. De lokale politie Brasschaat wil uitdrukkelijk haar partners bedanken voor de medewerking én staat paraat om de festivalbezoekers ook volgend jaar in alle veiligheid te ontvangen.


Comments are closed.