Prijs “verdienstelijke burger” uitgereikt

Deze prijs wordt niet persé aan één iemand uitgereikt, maar kan ook aan een vereniging toegekend worden. Voor deze uitgave waren er 2 genomineerden: de vzw Mundio en Ronny Augustijns.

Voorzitter van de jury, Rudy Pauwels, leidde de uitreiking van de trofee in. Mundio kennen we o.a. van de organisatie van de 2-jaarlijkse Wereldmeerdaagse waar telkens meer dan 6000 leerlingen een kijkje komen nemen en zo inzicht krijgen in de voor hun niet alledaagse wereldproblematiek. Verder zet deze vzw zich in voor de maatschappij in het algemeen, de problematiek rond armoede, de aanpak van de doelstellingen rond de klimaatsverandering en de vluchtelingenproblematiek.

De 2e genomineerde is de bezieler van Bike Aid. Een initiatief dat ondertussen zo’n € 800.000 bij elkaar bracht ten gunste van “Kom op tegen kanker”. Het is allemaal begonnen in 2008. Enkele fietsvrienden gingen de uitdaging aan om van Tsjernobil naar Brussel te fietsen. In 2009 voegden ze daad bij het woord. Ze reden de 2400 km in 11 dagen, lieten zich sponsoren en konden een bedrag van € 52.000 overmaken aan “Kom op tegen Kanker” Dit initiatief kende zijn vervolg in de bekende “1000 km tegen kanker”. Brasschaatse wielerploegen zijn elk jaar van de partij. De grote trekker en bezieler in Brasschaat is Ronny Augustijns, een belangrijke schakel bij wielerclub RABC. Hij is geen onbekende bij het gemeentebestuur en is, dank zij zijn organisatorische vaardigheden, ingeschakeld bij de organisatie van de Belgische kampioenschappen wielrennen, met een apotheose in 2026 wanneer de profs gaan voor de driekleur. Ronny is ook mede-begeleider van het initiatief “Spring op de fiets”

2 zéér verdienstelijke nominaties. Jammer dat er maar één kan winnen, maar zo gaat dat nu eenmaal. Uiteindelijk viel de keuze op Mundio en zij kregen het glazen kunstwerk, van de hand van kunstenaar Jan Van Gucht, als trofee voor hun inzet uit handen van schepen Carla Pantens.


Comments are closed.