Loenhout, 10 juli 2020 – Was de organisatie van de Bloemencorso Loenhout drie weken geleden nog euforisch over het feit dat de bloemencorso door kon gaan in een weliswaar afgeslankte vorm, zo teleurgesteld zijn de organisatie en haar duizenden vrijwilligers vandaag. Reden? De bekendmaking dat de 69ste editie van zondag 13 september verplaatst wordt naar zondag 12 september 2021.
In Loenhout zijn ze wel wat stress gewend, zeker de laatste weken van augustus en begin september als met man en macht gewerkt wordt aan de bouw van de 32 praalwagens welke deelnemen aan de jaarlijkse bloemenparade. Een hoogdag voor de vele duizenden vrijwilligers én het publiek uit de Noorderkempen dat in grote getallen de creaties en bloemen van de praalwagens komen bewonderen. Maar dit jaar zal een ongekend jaar worden voor Loenhout; waren al eerder grote evenementen als De Heilige Quirinusprocessie en Beachweekend afgelast door Corona, nu wordt ook de grootste bloemencorso van België geannuleerd.
Code oranje
“Het coronavirus heeft ons land nog steeds in de greep;”, zegt voorzitter Herman Verschraegen. “Vooral de impact op de evenementensector is gigantisch. Drie weken geleden zag het er allemaal nog rooskleurig uit. De Nationale Veiligheid versoepelde wekelijks de coronamaatregelen en het aantal besmettingen daalde dag na dag. Positieve ontwikkelingen die ons toen hebben doen beslissen om de bloemencorso door te laten gaan in een afgeslankte versie, een Bloemencorso “light”. Maar deze week hebben we dan toch onze beslissing moeten terugdraaien en is in overleg met alle betrokken partijen beslist om de corso dit jaar niet te laten uitrijden. Reden van dit besluit? Het door de overheid ontwikkelde en gelanceerde COVID Event Risk Model (CERM).”
CERM is een tool waarmee er getest wordt of een evenement COVID-veilig genoeg is. De tool werd in samenwerking met wetenschappelijke experts, gespecialiseerde onderzoekers en de Alliantie van Belgische Event Federaties ontwikkeld. Sinds 1 juli kunnen private en publieke organisatoren hun events gratis online testen op mogelijke COVID-19-veiligheidsrisico’s via het invullen van een vragenlijst met 20 parameters. “Onmiddellijk na de lancering van de CERM-tool heeft ons veiligheidsteam de vragenlijst ingevuld. Maar ondanks het feit dat wij een open lucht evenement zijn, kleurde het advies oranje (bijschaven van de Covid-maatregelen) of in bepaalde gevallen zelfs rood (onvoldoende Covid-maatregelen getroffen en is het event momenteel onveilig).”, legt Herman uit.
Financieel en organisatorisch onhaalbaar
“Onze grootste bottleneck zit in de parameter “crowdmanagement”, voegt veiligheidsadviseur Jef Bogaerts toe. “Voor een evenement van ons omvang met meer 15.000 bezoekers is het niet evident om de bezoekersstromen in goede banen te leiden. Looplijnen, signalisatie, wachtrijen, real-time inzicht in het aantal bezoekers, …. slechts enkele aspecten die absoluut niet realiseerbaar zijn voor ons. Daarnaast moet van elke bezoeker contactgegevens zoals GSM-nummer geweten zijn plus moeten bezoekers verplicht zitten en WC’s continue gereinigd worden. Financieel en organisatorisch onhaalbaar zonder extra vrijwilligers om te registreren, sensibiliseren en desinfecteren.”
Dit had eerder moeten gebeuren
“Het is goed dat de CERM-tool ontwikkeld is, maar wat ons betreft had deze tool veel eerder gelanceerd moeten worden.”, zegt corsowoordvoerder Dennis van der Meer. “Dat had ons een hoop overleg, inschatten van de mogelijke risico’s en alternatieve draaiboeken bespaart. Onze duizenden vrijwilligers hebben maanden gehoopt op het mogen uitrijden van de bloemenparade en waren dan ook super verheugd dat er een bloemencorso “light” ging komen. Eindelijk positief nieuws en weer iets om naar uit te kijken en mee bezig te zijn deze zomer. Al die dromen en plannen kunnen nu opgeborgen worden. Voor een buitenstaander klink dat onlogisch, maar voor een corsobouwer is dit een nachtmerrie. Hoe belangrijk ieders gezondheid ook is.”
Maar er is ook goed nieuws. Nu de corso definitief is afgelast, kunnen de wagenbouwers zich deze zomer focussen op de achterstallige onderhoudswerken aan hun tenten en bouwmaterieel. Daarnaast is er geen financieel risico voor de organisatie en deelnemende buurtschappen. Want volgens de organisatie is het last-minute moeten annuleren van het evenement een grotere ramp dan het verplaatsen naar volgend jaar.
De ontwerpen 2020 en reeds gestarte voorbereidingen gaan zeker niet verloren. Bij de meeste buurtschappen worden de plannen een jaartje uitgesteld om er in 2021 met 200% goesting terug aan te beginnen. De organisatie rekent dan weer op de duizenden vrijwilligers, buurtschappen, bouwgroepen, gemeente, sponsoren, partners en alle bezoekers om er een schitterend corsofeest van te maken! Nieuwe afspraak op zondag 12 september 2021.
Comments are closed.