Drugactieplan om jeugd te beschermen

Met een stuurgroep waarbij politie, onderwijs, jeugdwerkers en sociale diensten zullen betrokken worden, gaat de gemeente Brasschaat in samenwerking met de lokale politie een actieplan uitrollen om drugmisbruik en dealgedrag een halt toe te roepen. De controles werden recent al opgedreven en met eveneens een preventieve luik wordt doelgericht op het probleem gewerkt.

Bij de politie van Brasschaat kwamen al verschillende signalen binnen over een stijgende drugproblematiek. Ook vanuit de scholen, terwijl daar vroeger eerder een perceptie was dat het probleem zich daar niet voordeed. “Vele ouders en directies spraken ons aan over een probleem in de scholen, dus gaan we meteen over tot actie”, zegt burgemeester Jan Jambon die ook hoofd is van de lokale politie van Brasschaat.

“De politie heeft al een zeer goed beeld op het probleem”
burgemeester Jan Jambon

De PZ Brasschaat heeft de controles en toezichten al opgedreven en stelde op vraag van de burgemeester een draft van actieplan op. Nadien wordt de stuurgroep opgericht, die deze maand een eerste keer bij elkaar zal komen. Dat is een overleg met inzichten vanuit de praktijk, maar ook de scholen zullen vertegenwoordigd zijn vanuit de drie onderwijsnetten. “De politie heeft al een zeer goed beeld op het probleem, maar met de stuurgroep moeten we het fenomeen nóg beter in beeld krijgen.”

PV’s drugs
mei 2019: 13
mei 2018: 3
resultaten PZ Brasschaat

Resultaten mei
Momenteel wordt er al repressief opgetreden door de politie op verschillende ‘hotspots’. Specifiek om netwerken bloot te leggen en de dealers weg te krijgen. In de afgelopen maand mei zijn onder andere in dat kader 110 voertuigen gecontroleerd en zijn er 13 processen-verbaal opgesteld rond drugs. Dat tegenover slechts 3 in de maand mei van vorig jaar.

“Kanttekening daarbij kan zijn dat meer controles leiden tot meer vaststellingen. Als je op een fenomeen specifieker begint te werken, geeft dat soms ook een vertekend beeld. In Antwerpen worden nu 10 keer meer drugvangsten gedaan. De vraag is dan of er effectief meer toevoer is, of er gewoon meer gepakt worden”, stelt de burgemeester vast.

Verder waren er in de maand mei in Brasschaat nog 15 geregistreerde toezichten – specifiek gericht op drugs – naast het dagdagelijks regulier toezicht door de interventieploeg en de fenomeenploeg van dienst.

“Dealers en netwerken ontmantelen is prioritair”
burgemeester Jan Jambon

“De speerpunt van het plan zal zich vooral op de scholen richten, maar het wil de jeugd niet in een kwaad daglicht stellen. Het fenomeen is een beetje een waterbedeffect. In de stad wordt op het bed geduwd en elders duiken de uitdijende golven op. De aanpak zal zich niet meteen richten op de kleine gebruiker. De dealers moeten worden aangepakt, de aanvoer moet worden afgesneden. En zeker aan de schoolpoorten en in de scholen, want de jeugd is het meest kwetsbaar en vatbaar. Hen moeten we beschermen.”

Ook preventie
Naast het repressieve, bevat het actieplan ook een preventieve aanpak. Komende zomervakantie zal alles uitgewerkt worden met de stuurgroep om dan tegen volgend schooljaar het plan volledig uit te rollen. “Het één gaat niet zonder het ander. Repressie moet samen met preventie, anders staat de kraan open en blijf je maar dweilen. De stuurgroep zal alles opvolgen en er moet wel degelijk resultaat komen.”

“Uiteraard win je een oorlog tegen drugdealers nooit. Maar ik zal al blij zijn als we het dweilen met de kranen open kunnen reduceren tot een druppelende kraan. Echter mogen we niet vergeten dat er steeds een aanvoer is, en er is geld. Die twee vinden elkaar altijd ergens. Een oorlog tegen diefstallen in woningen win je ook nooit, maar we voeren hem wel. We maken het hen steeds moeilijker en moeilijker. Dat is hetzelfde voor drugs.”


Comments are closed.