Professionele vertellers en vertelsters nemen er de kinderen op sleeptouw voor een tochtje vol fantasie. Ze wijzen de kinderen op de aanwezigheid van trollen en kabouters. Met een beetje verbeelding is dat allemaal te zien in de zeer oude en waardevolle flora van het domein. In park De Mik bevinden zich immers de oudste Amerikaanse eiken van Europa. Die werden meegebracht door de bewoner van het kasteel na zijn vlucht naar Amerika. Hij was op de loop gegaan voor de Franse Revolutie die het niet zo begrepen had op de adel en de kerk.
Brasschatenaar Berre Van Deuren bracht de geschiedenis van het Sprookjespad samen in boekvorm. Hij legt uit hoe 25 jaar geleden de toenmalige oppositiepartij Agalev protesteerde tegen de plannen voor deze nieuwe wandeling. Zij vreesden immers voor een tweede Efteling.
“Zo ver is het natuurlijk niet gekomen”, zegt Van Deuren, voorzitter van de vzw Toerisme Brasschaat. “Een van de hoogtepunten tijdens de wandeling is het bezoek aan de toren. Tot in de jaren zestig was die bewoond. Hij werd gebouwd in de 19de eeuw naar het model van een stadspoort in de Franse stad Bourges. De kinderen kunnen in de toren een wens doen. Het gebouw is aan de ene kant ook voor rolstoelen toegankelijk gemaakt”, gaat Van Deuren verder.
De sprookjeswandeling wordt afgerond aan de heksenberg. Daar krijgen de kinderen een heksendrankje voorgeschoteld en leren ze vliegen door met de armen te wieken. Sommigen geloven dat ze echt van grond zijn gegaan.
Naast de heksenberg stond tot begin januari van dit jaar het houten Golembeeld. Het beeld ging toen in de vlammen op. Er hangt nu een bordje waarop te lezen staat dat de Golem weldra uit zijn as zal herrijzen. In de gemeentemagazijnen wordt de romp gemaakt en leerlingen van het KTA maken het hoofd en de handen.
Comments are closed.