Een mooi moment in buitengewone basisschool TRIOLO in Brasschaat. Leden van Lions Club Antwerpen Haven openen officieel de nieuwe snoezelruimte in de school. Een bijzonder sfeervol ingericht lokaal waar zintuigelijke ervaringen centraal staan: gekleurde lichtpatronen, rustgevende geluidjes en geuren, een groot waterbed, een sterrenhemel, een tentje om in tot rust te komen, … Het is een geheel dat de kinderen van deze school erg veel goed zal doen.
Directeur Hilde Swinnen: “Een snoezelruimte als deze is niet zomaar een samenraapsel van wat gezellige spulletjes. Hier zit twee jaar voorbereiding in: wat ontspant kinderen die overprikkeld zijn, en stimuleert hen tegelijk in hun ontwikkeling. Zintuigelijk, maar evengoed in gedrag, in communicatie. Het grootste deel van onze leerlingen zijn kinderen met autisme (‘type 9’), communiceren is voor hen vaak niet eenvoudig. We hebben ervoor gekozen om deze snoezelruimte in ons nieuw schoolgebouw te installeren. Het is een centraal gelegen ruimte op ons domein, die een vaste plek zal innemen in onze dagelijkse werking.”
Luc Seps, Lions Club Antwerpen Haven: “We zijn als Lions Club Antwerpen Haven een structurele partner voor TRIOLO, dat deel uitmaakt van OLO vzw. We financieren hen elk jaar voor specifieke projecten, dit jaar dus voor een grondig uitgewerkte snoezelruimte. We weten dat we met onze steun een project kunnen helpen waarmaken dat anders een mooie droom zou blijven. We maken hier een verschil in het dagelijks leven van de kinderen en hun leerkrachten.”’
Leerkracht Britt Vermeir: “We zien vooral dat het heel veel rust brengt. Sommige kinderen komen hier wat onrustig aan en willen eerst alles ontdekken. Maar eens ze weten wat er is, komt er rust over hen en zoeken ze datgene op wat hen het meest aantrekt of tot rust brengt. We merken dat dat ook het contact met ons als leerkrachten verbetert, we mogen dichter komen dan normaal, ze kunnen soms een aanraking verdragen. En we hopen dat we hen hiermee ook meer kunnen stimuleren in hun taalontwikkeling. Veel van onze kinderen begrijpen best veel, maar kunnen zich niet altijd goed uiten. Hier krijgen ze een extra weg tot communicatie: via gebaren, klanken, of woorden. We zullen hier nog veel mooie momenten beleven.”
Comments are closed.