Ze moeten opnieuw leren slikken, zitten of stappen: soms zijn Covid-19-patiënten, na een ziekenhuisopname, niet in staat om naar huis te gaan. In revalidatiecampus De Mick krijgen deze mensen een aanpak op maat. Al ruim 90 ex-Covid-patiënten werden er geholpen op weg naar zelfstandigheid.
Revalideren van Covid-19 is maatwerk. Elke patiënt heeft nood aan een gepersonaliseerde aanpak. “We zien grote verschillen tussen patiënten”, zeggen dr. Caroline Schouteden, arts fysische geneeskunde, en Hildegard Van den Broek, paramedisch diensthoofd. “De ene kan nog stappen, terwijl de andere niet meer kan zitten of zelfstandig eten. Het einddoel is vaak hetzelfde: de patiënt moet thuis zelfstandig kunnen functioneren. Maar het traject daarnaartoe kan heel verschillend zijn. Eerst brengen we in kaart wat de patiënt nog kan. We kijken welke problemen zich stellen en hoe we die gaan aanpakken.”
Voor elke patiënt in campus De Mick staat een multidisciplinair team klaar. “Verpleging, kinesist, ergotherapeut, logopedist, diëtist, revalidatiearts en arts in opleiding, medewerker sociale dienst … We hebben niet alleen de knowhow, De Mick zet ook in op modernisering en nieuwe technologie. Een toestel als de C-Mill (een looptoestel waarop de patiënt in een virtuele omgeving speelse oefeningen doet) pakt revalidatie op een leuke manier aan. Revalidatie en zorg lopen hier door elkaar, de therapie stopt niet in de revalidatiezaal. Ook de verpleging zal patiënten aansporen om zo veel mogelijk zelf te doen.”
Leo De Leeuw (64) leerde in campus De Mick opnieuw stappen
Leo De Leeuw (64) is een van de ruim 90 ex-Covid-patiënten die in campus De Mick revalideerden. Hij verbleef 26 dagen in het ziekenhuis en lag een week in coma. Leo kon niet meer stappen, maar als fervent motorrijder, wilde hij opnieuw met zijn Harley- Davidson rijden. Na een verblijf in campus De Mick van tweeënhalve week, mocht hij naar huis, wat uitzonderlijk snel is. “Eind januari werd ik opgenomen in Klina”, zegt hij. “Ik zat thuis voor tv, toen ik zware koorts kreeg en nog amper kon ademen. Op de spoedgevallendienst testte ik positief op corona. Ik werd opgenomen, een dag later hebben ze me in coma gebracht. Mijn fijne motoriek was verstoord en ik moest opnieuw leren stappen. In De Mick ben ik als een trein vooruitgegaan. Al na twee dagen had ik geen rolstoel meer nodig. Motorrijden is mijn passie. Ik hoop in mei met de motor naar Spanje en Portugal te kunnen vertrekken.”
Comments are closed.