Vleermuizen krijgen onderkomen in WO I bunkers

Twee bunkers uit de Eerste Wereldoorlog aan de Neervelden in Brasschaat zijn onlangs omgevormd tot nieuwe verblijfplaatsen voor 4 soorten vleermuizen. De vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt vzw zal hier jaarlijks monitoren hoeveel vleermuizen gebruik maken van deze bunkers.

De dichtgemetselde deuren werden opengebroken om toegang te krijgen. Daarna werd een braakveilige metalen deur geplaatst om verstoring van overwinterende vleermuizen te voorkomen.
Vleermuizen kunnen de opening bovenaan gebruiken om in te vliegen. Binnenin plaatsten we een sasdeur voor extra klimaatbeheersing en hingen we snelbouwstenen op, die vleermuizen kunnen gebruiken om in weg te kruipen en te overwinteren. De soorten die we hier verwachten zijn de Watervleermuis (Myotis daubentonii), Grootoorvleermuis (Plecotus spec.), Baardvleermuis (Myotis mystacinus) en Franjestaart (Myotis nattereri).

Provinciaal gedeputeerde voor Milieu en Natuur, Jan De Haes, legt het belang uit van de diertjes: “Vleermuizen zijn heel nuttige dieren, onder andere als natuurlijke insectenbestrijders. Maar ze hebben het moeilijk, daarom kregen ze het statuut ‘Provinciaal Prioritaire Soorten’, zo kunnen we hen beter beschermen. De Antitankgracht is trouwens niet enkel voor vleermuizen, maar voor heel wat plant- en diersoorten een dankbare aaneenschakeling van groen-blauwe verbindingen. Omdat dit project mee het ‘Functioneel Ecologisch Netwerk (FEN)’ versterkt voor onze planten en dieren, bieden we als provincie financiële ondersteuning.”

Historische bunkers en forten zijn ideale overwinteringsplaatsen voor vleermuizen. Dankzij hun dikke betonnen muren creëren ze een stabiel microklimaat met een constante temperatuur en luchtvochtigheid. In de buurt van de Antitankgracht zijn veel militaire structuren te vinden, waardoor deze regio een belangrijke overwinteringsplaats is voor vleermuizen in ons land.

“Het is een mooie opportuniteit om de vleermuissoorten op deze historische locaties uit WOI te beschermen. Bijkomende bebouwing heeft tot resultaat gehad dat de vleermuisverbindingen aan kwaliteit verliezen. De bunkers worden nu ingezet als herkenbare stapstenen voor de vleermuizen waardoor we de verbindingen terug kunnen herstellen”, aldus de schepen van Groen en Natuur Geole Fonteyn.

Beide bunkers aan de Neervelden zijn onderdeel van de Duitse bunkerlinie ‘Nordabschnitt’. Dit is een Duitse stelling uit de Eerste Wereldoorlog, die werd aangelegd als onderdeel van de ‘Stellung Antwerpen’. Tijdens de Tweede Wereldoorlog metselden de Duitsers de deuropeningen dicht om gebruik door het verzet of parachutisten te voorkomen. Dankzij subsidies van het Agentschap voor Natuur en Bos en provincie Antwerpen kunnen we deze twee bunkers en vier andere in een particuliere tuin in Brasschaat inrichten voor vleermuizen.


Comments are closed.