Wuustwezel dooft lichten met gematigde aanpak

Vanaf half april zullen de inwoners van Wuustwezel merken dat de straatverlichting deels gedoofd wordt. “We kiezen bewust voor een gematigde aanpak waarbij we lichten enkel doven tussen 23 u en 6 u ’s morgens. Zo houden we, en dat lijkt me toch uniek, zelfs rekening met de plaatsen waar er in het weekend meer uitgaansverkeer is”, aldus schepen Sus Vissers.

Goed voor portefeuille en ecologie
Schepen voor milieu, duurzaamheid en energie Sus Vissers: “Wuustwezel heeft de ambitie om klimaatneutraal te worden. Dat is érg ambitieus maar dit is alvast een stap in de goede richting. Deze stap vermindert als eerste onze CO2-uitstoot (en verkleint het onze ecologische voetafdruk). Als tweede vermindert het de lichtpollutie en als laatste betekent het ook een besparing in de gemeentelijke uitgaven” besluit Sus Vissers. “Zo zullen de kosten voor het afschakelen van de lampen op nog geen zes 6 maanden worden terugverdiend. Op jaarbasis zou het een besparing tot maximaal € 80.000,- opleveren.”

Een doordacht lichtplan
Vanaf half april 2017 zullen de werken aan de openbare verlichting beginnen. Deze zullen enkele maanden in beslag nemen.

“We kiezen bewust voor een minder drastische aanpak dan elders. Zo zal de openbare verlichting, waar mogelijk, enkel gedoofd worden tussen 23u00 ’s avonds en 6u00 ‘s morgens. Bij het bepalen van de gedoofde lichtpunten wordt maximaal rekening gehouden met de veiligheid van de weggebruikers en de inwoners.”

Bij het aanleggen van nieuwe of het vervangen van oude lichtpunten zal er vanaf nu ook steeds gekozen worden voor LED-verlichting. Deze techniek is de laatste jaren sterk verbeterd voor openbare verlichting.

“Er is heel wat overleg hieraan voorafgegaan. In nauw overleg met verschillende maatschappelijke geledingen (ouderen, jeugd, ondernemers, de buurtinformatienetwerken, natuur- en milieuverenigingen, politieke partijen, …) zijn de voorbije maanden de algemene principes van dit lichtplan uitgewerkt”

“Het uitgangspunt is dat alle lampen blijven branden van het moment dat de duisternis intreedt tot in de ochtend, zoals nu al het geval is. Maar op veel plaatsen laten de sociale veiligheid en de verkeersveiligheid het toe om lampen te doven tussen 23u00 en 6u00. Kruispunten, verkeersobstakels, doodlopende en doorlopende straten, moeilijke bochten, asverschuivingen, … blijven zeker verlicht. Ook zal in het weekend de openbare verlichting blijven branden langs de wegen die door het uitgaansverkeer gebruikt worden. Langs de gewestwegen is de openbare verlichting de bevoegdheid van het Agentschap voor Wegen en Verkeer. Wij hebben dus geen zeggenschap over deze openbare verlichting”, aldus de schepen.

Zowel de gemeente als de verschillende geledingen hebben hun best gedaan om een doordacht lichtplan uit te werken. Toch blijft jouw inbreng waardevol. Mocht je merken dat er toch een gevaarlijk punt wordt gedoofd of je vindt dat een bepaald lichtpunt ook gedoofd mag worden, meld dit dan op het nummer 03 690 46 37. Enkel meldingen die op dit meldpunt binnen komen, zullen worden behandeld.


 

Comments are closed.